Welke minibar kiezen voor uw hotel, ziekenhuis of woonzorgcentrum?

Jaar na jaar stijgen de energiekosten maar ook de eisen naar comfort wordt steeds belangrijker voor gasten en patiënten.

We bespreken hier de verschillende technologieën die gebruikt worden voor een minibar in slaapkamers.

Traditioneel gebruikt men sinds vele jaren absorptie minibars. Deze zijn goedkoop, geheel geruisloos en hebben weinig onderhoud nodig doordat er geen draaiende en bewegende onderdelen aanwezig zijn. De absorptie koelkasten werken door verdamping van een ammoniakoplossing zodat er warmte aan de koelkast wordt onttrokken. Nadeel van deze technologie is de hoge hoeveelheid energie die nodig is om te koelen. Meer en meer gebruikers weren deze technologie gezien het gebruik van ammoniak. Wij zien een verbruik tussen de 0,7 en 1,5 kWh/24. De energieklasse van deze minibars ligt tussen D voor gesloten modellen en G voor modellen met een glazen deur.

Als tweede belangrijke technologie zien we sinds enkele jaren de opkomst van de thermo elektrische minibar. Deze is zoals de absorptie minibar geluidloos en heeft als grote voordeel het lager verbruik ten opzichte van de absorptie minibar. De werking berust op het Peltier-effect en is haast hetzelfde als de werking van een warmtepomp. Het Peltier-element bestaat uit twee keramische plaatjes waartussen staafjes halfgeleidend metaal zijn geplaatst. De elektronen kunnen maar in één richting door het halfgeleidend materiaal gaan. Ze kunnen dus maar in één richting energie meenemen. De kant van het element waar de elektronen vandaan komen, wordt koud. De kant van het element waar de elektronen naar toe bewegen, wordt warm. Nadeel is het iets beperkter koelvermogen. Deze minibars zijn niet geschikt voor het bewaren van vers voedsel maar voor frisdranken en versnaperingen voldoen deze wel. Wij zien een verbruik van 0,3 tot 0,6 kWh/24. De energieklasse van deze minibars ligt tussen A+ voor gesloten modellen en B voor modellen met een glazen deur.

Minibar Breeze 40

Last but not least een buitenbeentje, de compressor minibar. Deze is in vergelijking met de twee vorige technologieën niet geruisloos. Het grote voordeel van deze minibars is het zeer laag energieverbruik (tot 79% minder t.o.v. een absorptie minibar). Dit komt door gebruik te maken van een zeer stille maar performante compressor in combinatie met een goede isolatie. De compressor minibar gebruikt als koelgas R600 in combinatie met een eutectische koelplaat die de temperatuur gedurende de nacht constant houdt wanneer de compressor uitgeschakeld is. Om deze geschikt te maken voor een slaapkamer beschikken deze minibars over twee modus operandi.

Energy Saver minibarTimer compressor minibar

De eerste, een elektrische instelbare timer waarbij men instelt tussen welke tijdstippen er gekoeld mag worden. Een minimum van 6 uur per 24 uur is nodig om een constante temperatuur te bewaren bij een omgevingstemperatuur van 25°C.

De tweede is vooral een oplossing voor hotels. Het Smart Systeem zorgt ervoor dat de compressor alleen koelt wanneer de gast NIET aanwezig is in de kamer. Dit kan worden bereikt door te koppelen met een energieschakelaar of een in room management systeem met aanwezigheidsdetector. In geval van werking met een energieschakelaar met kaart zal de minibar stoppen met koelen van zodra de gast zijn kaart in de schakelaar steekt. Is de kaart eruit dan kan de minibar weer koelen. Deze minibars verbruiken 0,1 tot 0,3 kWh/24. De energieklasse van deze minibars ligt tussen A+++ voor gesloten modellen en A++ voor modellen met een glazen deur.